Ultracook: 11. Protinožka Lucy Bartholomew

Minulý týždeň, keď som pridávala prvý článok mimo typické "kukovské" varenie, som si spomenula, že som chcela osloviť aj niekoho zo zahraničia. Niežeby sme tu mali kukov v lokále málo, ale bola som zvedavá či mi vôbec niekto odpíše. Poslala som tri emaily, odpoveď som zatiaľ dostala iba na jeden - od Lucy Bartholomew. 

Lucy mnoho z vás diaľkoultrákov zrejme pozná, no kto nie, možno je vhodné o nej niečo povedať. Lucy začala s ultra v 15tich rokoch, prvú stovku bežala so svojím tatkom, ktorý ju k tomuto športu inšpiroval. Ďalší rok sa už 16násť ročná Lucy dala na sólo dráhu a hneď aj začala zbierať ocenenia. Neskôr zabodovala ako najmladšia závodníčka aj na americkom Western States 100, kde v roku 2018 pribehla ako tretia žena. V roku 2019 bola pripravená dosahovať ešte lepších výsledkov, niečo sa však stalo - jej telo, ktoré podrobovala ťažkému tréningu, a strava, ktorá s tým nebola v rovnováhe, ju zradili. Odvtedy už odbehala mnoho ďalších kilometrov, prekonala iné zranenia a strasti a našla si vyváženejší spôsob stravovania. 

 Lucy o jedle

Môj vzťah s jedlom sa vlní hore a dolu ako kopce, po ktorých behám. Z etických a environmentálnych dôvodov sa stravujem najmä vegánsky, zistila som však, že pomáha i s mojím športovým výkonom a schopnosťami. Zároveň si však takýmto rozhodnutím utváram hranice toho, čo môže a čo nemôžem jesť a niekedy je náročnejšie (hlavne na začiatku) sa vyznať v tom čo a ako jesť a vysvetliť to druhým tak, aby tomu pochopili a rešpektovali to. 

Pred nedávnom som napísala rastlinnú kuchárku s jedlom (link tu), ktoré varievam najčastejšie aj najradšej. Varím aj preto, aby som ukázala ľuďom okolo seba, že rastlinná strava nie je o neustálom obmedzovaní sa ale práve naopak – o rozmanitosti, ktorá nakŕmi väčšinu – tých čo sa tak stravujú i tých, ktorí si dajú vegánske jedlo len raz za čas (väčšinu večerí varím pre seba a svojho otca a v knihe popisujem, ako je možné jednotlivé recepty upraviť tak, aby sme si na ne mohli pridať, čo nám robí radosť.) (pozn.autora: otec je nevegán)

Aktuálne sa snažím byť v stravovaní konzistentná, robiť dobré rozhodnutia, z ktorých ťaží telo, ale zároveň to nepreháňam.

Tým, že som profesionálna športovkyňa, dávam telu poriadne zabrať a tak sa snažím telu uľahčiť od iných záťaží v živote – napríklad tým, že sa stravujem jednoducho, výživne a ešte mi to aj chuti. Verím, že je škodlivé byť v neustálom strese a v tomto stave jesť. Je úplne jedno, čo vtedy zjete, telo vtedy nedokáže poriadne absorbovať živiny a dodať potrebnú energiu na fungovanie do života. Preto sa snažím byť čo najuvoľnenejšia, šťastná a vedomá si vecí, ktoré mi pomáhajú si tento stav udržať. 


Zlatá tofu nudlová polievka

Potrebujeme: 

  • 2-3 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
  • 1 palček zázvoru, olúpaný a najemno pokrájaný
  • 1 plechovku (400ml) kokosového mlieka
  • 1 cibuľu (olúpanú, nasekanú)
  • 1,5 lyžičky kurkumy
  • 1,5 lyžičky chilli
  • Čierne korenie
  • 1 hrnček húb, prepolených
  • 1-2 mrkvy, nakrájané
  • 1-2 hlavy bok choy, nakrájané
  • 1 blok bieleho tofu nakrájaného na 1cm kocky
  • Zeleninový vývar
  • 1 balenie nudlí, uvarených podľa inštrukcií na obale

Toppingy: opražené kešu orechy, čerstvé chilli, koriander, fazuľové výhonky, limetka

1. Na panvicu si dáme trochu vody alebo oleja a pridávame cesnak, zázvor a cibuľu. Necháme orestovať 1-2 minútky. 

2. Pridáme kurkumu, chillli, čierne korenie. Zamiešame a pridáme tofu, restujeme ďalších 5-8 minút.

3. Vlejeme kokosové mlieko, zvyšnú zeleninu a zeleninový vývar (približne 400ml, dávam ho do plechovky aby som vyčistila zvyšky kokosového mlieka.)

4. Povarím ďalších 10-15 minút, kým je všetka zelenina mäkká. 

5. Do misky si dám nudle, prelejem ich polievkou a pridám toppingy. 

Tento recept je jednoduchý, chutný a navyše protizápalový, pekne zahreje v bruchu. Tento rok to bola naša zimná klasika. 

HAPPINESS BETWEEN TWO PIECES OF BREAD.
Curry šošovicové placky

Potrebujeme

  • ½ hrnčeka červenej šošovice
  • 1 hrnček zeleninového vývaru (ak je potreba, tak aj viac)
  • 2 lyžičky curry korenia
  • 2 lyžičky chilli vločiek (ak máte radi ostré jedlá)
  • ½ nastrúhanej mrkvy
  • ½ kelu, nasekaného najemno
  • 2 lyžice mletého ľanového seminka
  • 2 lyžice lahôdkového droždia
  • ¼ hrnčeka múky (aj viac, ak je treba)

1. Šošovicu, vývar, koreniny a chilli dáme do hrnca a varíme na miernom ohni cca 15 minút (pridajte viac vody, ak je zmes moc hustá). 

2. Pridáme kel a mrkvu na ďalších 5 minút. 

3. Dáme dolu z ohňa a pridáme ľanové semienka, droždie, múku a premiešame. Necháme odstáť 10 minút. 

4. Predhrejeme trúbu na 180 stupňov a vyložíme plech papierom na pečenie. 

5. Hmotu rolujeme na guličky (placky) a ak sa moc lepia, pridáme ešte trochu múky. 

6. Dáme do trúby, po 15 minútach prehodime placky na druhú stranu a pečieme ďalších 5-10 minút. 

7. Zjeme, schováme na inokedy,                                                                                                                   podelíme sa so susedom.


Banánový chlebík
8 porcií / 80 minút

Potrebujeme

  • 3 zrelé banány
  • 1,5 hrnčeka múky (ja používam špaldovú)
  • 2 lyžičky škorice
  • 1 lyžica mletého ľanového semienka
  • 1 pohár vody (v ktorej som namáčala ďatle)
  • 1,5 lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ hrnčeka pred-namočených datlí (10 minút v horúcej vode) alebo ¼ hrnčeka nejakého sladkého sirupu
  • ½ hrnčeka orechov (alebo čokolády – nie je to orech, ale je super)


Postup: 

1. Predhrejeme si trúbu na 180°C a do chlebovej formy dáme papier na pečenie alebo ju zľahka omastíme olejom. 

2. Všetky ingrediencie hodíme do mixéra (okrem orechov) a mixujeme až kým sa nespoja. Ak nemáte mixér, môžete banány rozmačkať v miske a všetko ostatné postupne vmiešať.

3. Pridajte na posekané orechy a potom vylejte do pripravenej formy. 

4. Dajte do trúby na 45 minút až hodinu, pokiaľ nevytiahnete z chlebíku čistú špajdľu. 

5. Chlebík nechajte aspoň 15 minút vychladnúť vo forme. 

6. Dobrú chuť!





Komentáre

Obľúbené príspevky