UltraCook: 2. Mimozemšťan Matej Oravec
![]() |
Foto Martin Stolar |
Tohtoročný víťaz SUT (Slovak Ultra Trail) ligy, Matej Oravec, mi tiež do "kuka" prispel niekoľkými receptami. Mateja som prvý krát stretla minulý rok, keď sa na NTS-ke pretekal s Tadeášom...a aj iným spôsobom, než len bežecky.
![]() |
Archív SUT |
A čím sa taký mimozemšťan živí? Nuž, rozpísal sa, a tak si môžete podľa neho pripraviť stravu na celý deň a k tomu ešte aj dobrotu na záver!
Ovsené vločky
1 porcia / 6 minút
Moje raňajky už niekoľko rokov. Je malou záhadou, že sa na prakticky rovnaké jedlodokážem každý deň poriadne tešiť’, ale je to tak a budem rád, ak sa to tak skoro nezmení.Genéza bola dlhodobá, od zvlhčovania tej suchej vločkovej zmesi jogurtom a neskôrcitrónovou štvavou to dokonvergovalo k obyčajnej vode. Je takmer vždy poruke a hodísa bez ohľadu na to, aké ovocie mám zrovna k dispozícii.
Potrebujeme:
100 g Ovsené vločky jemné
170 ks Slnečnicové semienko
2 ČL Mletý mak
2 ČL Strúhaný kokos
1 ČL Mleté lanové semienko
1 ks Jablko alebo hruška
dostatok Šťavnatejšie ovocie
1 PL Med
1,5 dl Voda
Postupne nahádžeme do poriadnej misy. Čokoľvek z tých ingrediencií, snáď s výnimkou ovsákov, je možné beztrestne a bez ujmy na chutivosti výsledku vynechať či nahradiť. Nejaký ten jablkoid sa snažím nevynechať, to šťavnaté ovocie je potom dosť’ sezónna záležitosť’. Moje obľúbené sú v lete nektárinky, koncom leta slivky, na jeseň ˇn hrozno a v zime či na jar kiwi. Ovocie nakrájame na malé kúsky, šupneme do misy z predchádzajúceho kroku, prihodíme lyžicu medu a zalejeme trochou vody. Tak, aby to bolo dosť mokré, ale nie úplná polievka.
![]() |
Archív mimozemšťana |
Burgundské cestoviny
3 porcie / 20 minút
Obyčajné rýchle jedlo, trochu farebne i chuťovo ozvláštnené cviklou. Cestoviny mám rád na všetky spôsoby a tento je jeden z mála, ktorý sa u mňa ujal v podobe, ktorú nemením.
Potrebujeme:
300 g Cestoviny
troška Olivový olej
15 ks Šampiňóny
štipka Soľ
1 ks Červená cibuľa
2 str. Cesnak
3 ks Varená cvikla
500 g Paradajkové pyré
200 g Varená fazuľa
bazalka, majorán, čierne korenie
Cestoviny normálne uvaríme. Šampiňóny nakrájame na väčšie kusy, vo väčšej panvici opražíme na troške oleja, vyberieme nabok a jemne osolíme. Cviklu popučíme. Čímkoľvek, ja používam taký ten pučiak na zemiaky. Cibuľu nakrájame na také veľké kúsky, aby sme s tým nemali veľa roboty, ale aby to zároveň bolo možné označiť termínom kúsky. Do tej istej panvice, v ktorej sme pripravovali šampiňóny pridáme ešte trochu oleja a cibuľu na ňom osmahneme. Pridáme rozpučený cesnak a fazuľu, hneď nato i popučenú cviklu. Okoreníme, zalejeme paradajkovým pyré a ešte minútku necháme reagovať. Na tanier vrstvíme v poradí cestoviny, táto omajda, šampiňóny.
Kapor
4 porcie / 1 hodina
Deväťdesiat percent jedál varím vo forme všeobecnej patlámy, kedy na panvici zmiešam obilninu, zeleninu a nejakú bielkovinovejšiu záležitosť. Vždy to dopadne inak a nemám výrazne obľúbenú kombináciu týchto prísad. Moje obľúbené a najčastejšie jedlo je preto celou množinou pokrmov. Uvádzam preto niečo, čo mi chutí, no z hľadiska frekvencie jeho prípravy je to možné obľúbenou poživňou nazvať len sťažka. Kapra som ešte nikdy nejedol a keď mi nedávno moja milá spomínala, že ona ho má rada, skúsil som sebe rozšíriť obzory a jej trochu pripomenúť, že čas vianočný sa blíži.
Potrebujeme:
1 ks Patizón
200 g Hladká múka
40 g Lahôdkové droždie
4 ČL Rastlinná náhrada vajíčka
2 ČL Rozmarín (sušený)
1/2 ČL Kurkuma (mletá)
trocha Soľ
podľa konzistencie Voda
podľa uváženia Slnečnicový olej
6 ks Väčší zemiak
4 ks Varená cvikla
trocha Petržlenová vňať
trocha Olivový olej
1/2 ČL Soľ
Patizón ošúpeme, vydlabeme a nakrájame na tenšie podkovičky. Všetky sypké veci zmiešame a pridáme do nich toľko vody, aby vzniklo tekuté, no pomerne husté cestíčko. Treba ho urobiť dosť slané, patizón inak soliť nebudeme. Necháme chvíľku postáť a zatiaľ si na panvici rozpálime olej. Podkovičky z patizónu postupne obaľujeme v cestíčku a vyprážame z oboch strán do príjemnej farby.
Ošúpané a nakrájané zemiaky uvaríme domäkka. Pridáme ostatné suroviny a poriadne spolu všetko popučíme do formy kaše farby fuchsie. Na tanier kydáme kašu, kapra a podľa chuti nejakú čerstvú zeleninku.
Koláč s posýpkou
1 - 20 porcií / 20 minút príprava + 20 minút pečenie
Toto je recept od mojej starkej, ktorá ten koláč pekávala každú chvíľu a ktorého jedenie mi vždy išlo veľmi dobre. Teraz už veľmi nepekáva, ale recept poskytla a tak som si ho jemne obmenil a z času na čas sa na svoju starkú zahrám ja.
3/4 Hrnčeka Mlieko alebo jeho rastlinná alternatíva
2 ks Vajíčko alebo jeho náhrada
1 bal. Prášok do pečiva
dosť Ovocie (slivky, broskyne, pokojne akýkoľvek kompót)
200 g Tvaroh alebo tofu
Múku, cukor a Heru spolu rukami popremŕvame, až pokým vznikne niečo, čo vyzerá ako posýpka.
Z posýpky, si odoberieme približne za jeden hrnček bokom a do zbytku pridáme mlieko, vajíčka a prášok do pečiva. Vymiešame na akurátne husté cesto (aby sa dalo liať, ale aby na ňom držalo ovocie) a nalejeme na plech. Spôsob povrchovej úpravy asi nie je dôležitý, ja používam papier na pečenie.
Na cesto naukladáme kúsky tvarohu (používam obyčajné biele tofu, pomrvené v rukách), ovocie, a celé to posypeme posýpkou, ktorú sme si odložili. Pečieme na sto osemdesiat približne 20 minút. Ale to, ako vieme, záleží od rúry.
Komentáre
Zverejnenie komentára