UltraCook Mini: Odhalený cestovinový stereotyp

Dnes neprinesiem žiadny zaujímavý rozhovor so zaujímavou bežeckou osobnosťou a jej / jeho obľúbenými receptami. Onehdá (ako hovorí Tadeáš) som hľadala nejaké nové simple recepty, lebo som sa dáko zbadala, že furt varím to isté ( a že si človek v tejto dobe varí často ) a že už sa často na to jedlo moc neteším. Neviem teda ako Vy, ale ja keď sa na jedlo neteším, tak mám pocit, akoby som sa najedla len tak dopolosýta. Navyše u seba sledujem záľudné skĺzavania k najjednoduchším formám stravy, ktorá síce nie je závadná (napríklad ryža s volským okom alebo cestoviny s rajčinovou omáčkou), ale ani moc obohacujúca. 

No tak napríklad tie cestoviny. Pevne verím, že ich máme na stole tak 3 - 4 krát týždenne v rôznej forme. Väčšinou kvôli časovej úspore a stráviteľnosti. Lenže kúpené pesto sa mi už začína priečiť, keď počujem otvorenie podtlakovaného viečka, paradajková omáčka tiež nič moc no a...ešte tu mám svoju najbazálnejšiu kombináciu - cestoviny, olivový olej, soľ a čierne korenie. Trochu smutné jedlo, ktoré ale splní svoju úlohu. 

Nikdy som však nebola človek, ktorý by len "jedol, aby mohol podať výkon", pričom slovo výkon je nanajvýš sporné. Taktiež nepovažujem jedlo za "iba palivo". Viem, že sú aj takí, čo proste prídu, zjedia, a hotovo, neriešia nejaké chute a variácie. Štastní to ľudia, ktorí sa nemusia pýtať "čo si dnes dám/e na obed, večeru, raňajky?" 

Zdá sa mi, že pre lepší vzťah s jedlom ako takým som rada, keď viem čo jem, z kadiaľ to jedlo pochádza a ako môjmu telu pomáha regenerovať či podávať povestný "výkon". Dobrá chuť je potrebná preto, aby som zjedla to "zdravé" a nie nabodaný junk (čítaj odpad), ktorý je možný zakúpiť v polotovaroch, rôznych formách, farbách, konzistenciách a často za malé peniaze. Takže som v piatok googlila, aby som našla niečo, čo ešte nepoznám zo sveta cestovinového. Narazila som na trochu pochybnú hummusovú omáčku, ktorú som však pre lásku k cíceru bola ochotná risknúť. K môjmu prekvapeniu to dopadlo viac než dobre, v reálnom čase (bez fotenia) to zabralo asi 12 minút a bola to šmakotinka. Navyše sa domnievam, že pre doplnenie vlastne všetkého, je to celkom fajn vec.

Hummusové cestoviny (s medvedím cesnakom)
4 porcie / 12 minút

Potrebujeme

  • 1 plechovku cíceru alebo 240g doma uvereného
  • zopár listov medvedieho cesnaku
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ
  • citrónovú šťavu
  • balíček cestovín podľa vlastného výberu (my sme mali kukuričné) + vodu z varenia
  • za hrsť sušených alebo čerstvých rajčín
  • za hrsť zelených alebo čiernych olív

Postup

  1. Dajte si variť cestoviny podľa informácií na obale.
  2. V medzičase cícer, medvedí cesnak, olivový olej, čierne korenie, soľ a citrónovú šťavu dáme do ľubovoľnej misovitej nádoby a rozmixujeme ponorným mixérom. Podľa potreby pridáme viac či menej citrónu / oleja. Tahini nepoužívam, lebo som chudobný študent. Ale ak máte, dajte! A ak používate cícer z plechovky, nezabudnite ho poriadne prepláchnuť. 
  3. Nakrájajte si sušené či čerstvé rajčiny, olivy, ak chcete, môžete pridať nejaký medvedí cesnak navyše (ja som na neho vo vyššej miere citlivejšia, takže už nepridávam). 
  4. Keď sú cestoviny al dente o kachličku, zlejeme len časť vody a priamo do hrnca nahádžeme všetko čo sme si nachystali. Premiešame a môžeme podávať. 

Komentáre

Obľúbené príspevky