Ultracook: 4. Raketová Júlia Batmendijnová
Foto archiv Julka Batmendijnová |
Komiks Julka Batmendijnová |
Slaný vajíčkový koláč z ovsených vločiek
"Koláč sa mi veľmi osvedčil na self-supported akciách ako raňajky + obed. Keďže nie som "sladký typ", ráno je to pre mňa super sýty, ale ľahko stráviteľný základ do dňa, polovicu si balím do potravinovej fólie, v ktorej v pohode vydrží cez deň v natriasajúcom sa batohu bez toho, aby sa rozpadol. No a tú zabalenú polovicu si dám potom cez deň na obed. Dá sa to pripraviť naozaj rýchlo, koláč s nelepí na misu a pre mňa ako potravinovú alergičku má nezávadnú kombináciu ingrediencií. Dá sa rôzne variovať, už som ho robila aj nasladko s čučoriedkami a Juro si pýtal dupľu."
Potrebujeme:
5 vajec
1 PL oleja
Hrsť nakrájaných sušených paradajok
Hrsť nakrájanej šunkovej salámy (ja som vo vege verzii vynechala)
Ovsené vločky podľa potreby
Mleté čierne korenie
Majoránka
Postup
V sklenenej zapekacej mise zmiešam 5 celých vajec, lyžicu oleja, hrsť nakrájaných sušených paradajok, hrsť nakrájanej kvalitnej šunkovej salámy a všetko to vymiešam s ovsenými vločkami od oka, aby to malo správnu hustotu - ingrediencie by nemali vo vajciach ani plávať, ani tvoriť husté hrudky.
Okorením soľou, mletým čiernym korením a majoránkou. Pečiem v rúre na cca 200 stupňoch cca 30 minút (od oka).
Musím povedať, že som vôbec netušila, ako môže tento koláč chutiť. Tadeáš to vyriešilo slovami "to je dobré jak cyp!".
V skutočnosti mi to pripomína môj najmilovanejší chleba vo vajíčku, ktorý som však naposledy jedla...už ani neviem kedy. Môj pud sebazáchovy a neustále pokusy dosiahnuť "bežeckej" postavy mi bránia v tom, aby som niečo podobné spáchala, a verte mi, už som sa na to niekoľko krát seriózne chystala (naposledy po neúspešnej Ponitrianskej 100). Nuž, a tak, s koláčom od Julky, je moja životná dilema vyriešená! Je to tak trochu schrodingerova mačka a moje svedomie ostáva úplne kľudné.
Komentáre
Zverejnenie komentára